Gyakran ismételt kérdések

Mi a szertartásvezető és az anyakönyvvezető közötti különbség?

A szertartásvezető által vezetett szertartás külsőleg azonos az anyakönyvvezetői szertartással /nemzeti színű vállszalag, házassági lap az aláíráshoz, gyűrűhúzás, szülők köszöntése, stb. Az egyik lényeges különbség az, hogy míg az anyakönyvvezető jogilag köti össze a párt, addig a szertartásvezető által lebonyolított szertartás nem hoz létre jogi köteléket. A szertartásvezetőt nem kötik hivatali szabályok.

Vannak olyan települések, városok, ahol az illetékes anyakönyvvezető nem vállal külső helyszínen házasságkötést és ünnepnap, vasárnap sem lehet hivatalosan házasságot kötni. Ezen felül az anyakönyvvezető csak meghatározott időpontban /általában 10-17 h között/ vállal esketést. Az anyakönyvvezető csak a hivatal közigazgatási területén belül vállalhat házasságkötést, sokszor egy napon több párt kell összeadnia. A hivatalos esketésnél nincs olyan mozgástere a párnak az elképzelései megvalósításához, mint a szertartásvezetőnél!.

A szertartásvezető az ország bármely területére kérhető, bármely időpontban /vasárnap, ünnepnap, éjjel vagy hajnalban/ az ifjú pár által megálmodott helyen /erdőben, vízparton, hajón, tanyán,tengerparton, stb./.

Egyetlen egy feltétele van, hogy a párnak az esküvő előtt két tanúval bármely anyakönyvvezető előtt /30 nappal előtte hivatalosan be kell jelentkezni/ házasságot kell kötnie. Ez hivatali munkaidőben a polgármesteri hivatalokban díjmentes. Ebben az esetben a hivatali “igennél” a pár nem a násznép előtt van, nincs menyasszonyi ruha, nincs szülőköszöntés, nincs dekoráció, nincs bevonuló zene, nincs koreográfia. Az esküvő napján élik át először ezen örömteli pillanatokat.

Ezért választ egyre több pár szertartásvezetőt.

Milyen a szertartás menete?

A szertartás menete lehet teljesen ugyanaz, mint ami már megszokott egy esküvőn. (Biztos vagyok benne, hogy sok olyan esküvőn voltatok már, ahol szertartásvezető volt, csak épp nem tudtátok!)

Viszont lehet teljesen más is, hisz ezért jó szertartásvezetővel szerződni, mert minden a Ti elképzelésetek szerint lehet.

Honnan tudom, hogy melyik szertartásvezetőt válasszam?

Díjmentes személyes találkozóm pontosan erre a célra szolgál, hiszen az első találkozásnál eldől, hogy szimpatikusak vagyunk-e egymás számára, és Ti is könnyebben hozzátok meg a döntést ezután.

Fontosnak tartom, hogy az ifjú pár lássa ki vagyok Én, és nyugodtan szervezhessék az esküvő többi részét anélkül, hogy a szertartásukon aggódjanak.

Mi a Tanácsadás?

A tanácsadás arról szól, hogy pontosan átnézzük az esküvőtök minden részletét, és ha a részletekben kérdésetek van feltehetitek, plusz ha változtatni kell, akkor arra adok megoldási javaslatot, hogy hogy lenne célszerű és miért! Ezt azért tartom fontosnak, mert sok pár pontosan nincs tisztába egy esküvő mentével, kell aki külső szemlélőként átbeszéli veletek a lépéseket. Természetesen ez a szolgáltatás csak akkor vehető igénybe és akkor szükséges, ha nincs esküvőszervező megbízva!

Mikor van szükségünk a tanácsadásra?

Amint már kezdenétek az esküvő szervezését, hisz ennek a napnak minden perce és momentuma fontos, így tökéletesnek kell lennie. Már a kezdetektől legyen minden precízen megszervezve.

Amennyiben esküvőszervezőt fogadtok fel, úgy nincs szükség erre a szolgáltatásomra!